8 aprilie 2014 este ultima zi in care Windows XP mai are asigurata asistenta tehnica de catre Microsoft

Windows XP fara suport din 8 aprilie 2014

Batranul Windows XP este scos la pensie de catre creatorul sau. Avand un background solid de peste 13 ani de folosire, WIndows XP a ramas si azi un sistem de operare solid si destul de rezistent atacurilor malware.

Microsoft s-a hotarat sa puna in scena cu forta pe noul sau copil Windows 8 si fortarea utilizatorilor sa treaca pe noile sisteme de operare derivate totusi din batranul XP. Mutarea aceasta vine in conditiile in care Microsoft doreste sa-si mareasca cifra de afaceri si castigarea de teren a concurentilor care au marsat pe partea mobila a echipamentelor it.

Nu doar Windows XP isi va incheia cariera pe 8 aprilie 2014. Odata cu el si pachetul Office 2003 va iesi si ea de sub aripa protectoare si reparatoare a Microsoft.

Iata mesajul de PR al Microsoft:

‘Cu scopul de a informa toți clienții cu privire la încheierea perioadei de acordare a asistenței pentru Windows XP, Windows Update va afișa către computerele Windows XP accesibile o casetă de dialog pop-up cu o notificare privind încheierea perioadei de acordare a asistenței. Notificarea va afișa „Aflați informații despre încheierea asistenței pentru Windows XP (8 aprilie 2014).”Notificarea va fi trimisă prima dată pe 8 martie 2014, la ora locală 15 și este programată pentru a fi trimisă lunar după aceea.

Dorim să vă asigurăm că această notificare este legitimă. Dacă nu doriți să mai vedeți notificarea, faceți clic pe „Nu mai afișați acest mesaj” pentru a împiedica notificarea să reapară.’

Problema majora a utilizatorilor finali cat si a firmelor mici si mijlocii va fi cand acestia vor trebui sa faca actualizarea sistemului de operare si vor constata ca sistemul de calcul nu va fi compatibil sau nu va avea suficiente resurse pentru a putea rula in conditii optime noile sisteme operare Windows 7 sau Windows 8.

Problemele frecvente pe care le veti intampina vor fi:

pentru Notebook-uri:
  • lipsa driverelor specifice producatorilor, care nu asigura suport pentru versiunile mai noi  de sistem de operare
  • procesorul cu performante foarte scazute
  • placi grafice chinuite de noua grafica si sistemul directx intergrat in Windows 7 si 8
  • memorie insuficienta pentru stocarea fisierelor folosite des, cunoscandu-se problema cu numarul fisierelor mult mai mare pentru noile versiuni de windows fata de clasicul XP
  • hard disk-urile lente prezente si pe majoritatea laptop-urilor de generatie chiar mai noua
pentru Desktop-uri:
  • lipsa drivere pentru componente si rularea pe drivere compatibile cu performante mai mici
  • procesoare de generatii vechi supra-solicitate
  • placi grafice care nu sunt compatibile cu noua versiune de directx
  • memorie insuficienta pentru performante optime si folosirea excesiva a memoriei virtuale de pe hard disk ce va uza mult mai rapid hard diskul

Firmele vor fi afectate pe doua planuri si anume achizitia de software nou, dar si achizitia de hardware compatibil cu noile sisteme de operare. Deci alte calcule de amortizare alte investitii, de data aceasta un pic fortate.

A nu se intelege din acest articol ca, practic Microsoft forteaza piata, dar indirect o face. Asta prin comunicatul public prin care recunoaste ca din 8 aprilie cei care inca folosesc Windows XP si pachetul Office 2003 se vor descurca pe partea de securitate independent, iar Microsoft nu va fi raspunzator de noi brese create in sistemul de operare.

Practic comunicatul Microsoft despre XP suna astfel: Folositi in continuare Windows XP pe proprie raspundere!

windws xp si office 2003 fara suport din 8 aprilie 2014